EĞİTİMLER Genel Eğitimler / Temel Eğitimler
Mimari Perspektifler ve Kamera Açıları...

 

 

Geri
 


 

Mimari Perspektifler ve Kamera Açıları
by Salih EFE - 16.09.2018 01:45


Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

 

 

Perspektif çekimleri nasıl oluşturabiliriz sorusuyla sık sık karşılaşmaktayız. Geçmiş konularda bu konuya azda olsa değinmiştik, ancak bu kavramları tek bir yerde düzenlememiştik. Aşağıda perspektif ve kamera açıları ile ilgili eğitim yazımızı göreceksiniz fakat unutmayalım bunların hiçbiri kanun gibi zorunlu değildir..

 

Aşağıdaki fikirlerin ne kadarının uygulanabileceğini veya uygulanamayacağını sınırlayan durumlar ile sıklıkla kÜçte ikisinin kuralı daha iyi fotoğrafçılık kurallarından biridir ve en çok kullandığım bir kuraldır. Sayfayı yatay ve dikey olarak dokuz kareye bölen üç bölüme ayırın. Oradan, görüntüyü, önemli anların veya odak noktalarının çizgiler boyunca veya kesişme noktalarında düşecek şekilde oluşturun.arşılaşabiliriz. Elinizden geldiği kadar bu durumu azaltmaya çalışın. Fakat yine de, genellikle bu fikirler ile başlarız çalışmamıza...

 

Aşağıdaki örnekte özellikle eğimli formda bir bina modeli kullandık böylelikle açıların durumunu daha iyi kavrayabileceksiniz...

 

 

1. 1/3 Kuralı

 

1/3 kuralı en iyi fotoğrafçılık kurallarından biridir ve en çok kullandığımız bir kuraldır. Sayfayı yatay ve dikey olarak dokuz kareye bölecek şekilde üç bölüme ayırın. Daha sonra görüntüyü, önemli anların veya odak noktalarının çizgiler boyunca veya kesişme noktalarında düşecek şekilde oluşturun.

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları 

 

Genelde ufuk çizgisi olan göz seviyesi görünümlerini, görüntünün tam ortasına değil, sayfanın alt üçte birlik kısmına yerleştiririz. Görselin bitiş noktalarını bu çizgilere göre ayarlarsanız sonuç daha güzel olacaktır.

 

Ayrıca vurgulamak istediğiniz modeli, objeyi çizgilerin tam kesişim noktasına yerleştirirseniz bu doğru bir açı olacaktır. Üstteki resimde küçük kare olan yere binanın gelmesini istedik bu da istediğimizi elde etmemizi sağladı... Sizde resimlerinizde bu kesişim noktalarını kullanabilirsiniz...

 

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

 

 

Ufuk çizgisini sayfanın en üst üçte birlik kısmına yerleştirmek, düşük kuşbakışı çekimleri için de kullanılmaktadır.

 

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

 

 

3/1 ve 3/2 lik alana aktarılanlar ise iç çekimler için harika sonuç verecektir. Bu durumda, perspektif çizgileri görüntünün sağ alt üçüncü tarafında birleşir. İkincil hizalamalar, üstteki üçüncü ve sol üçüncü kısımdaki gibi meydana gelecektir.

 

 

 

2. Tek Kaçışlı Perspektif

 

Kamerayı esas alarak bir perspektif yükseklik görüntüsü oluşturma yapısına dik olarak ayarlamalısınız. Bu tür bir görüntü bazen biraz statik olarak çıksa da, açısı agresif biçimde oluşturulmuş resimlerle eşleştirildiğinde iyi bir sonuç olabiliyor. Görsellerimizde anıtsal bir yapı hissettirmek için sıklıkla tek kaçışlı perspektifleri uygularız.

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

 

Yukarıda, binalar dik olarak yerleştirilmiştir. Bu, kompozisyona egemen olan çapraz çizgilerin aksine çok sayıda yatay ve dikey çizgi oluşturur.

 

 

3. Merkez Nokta

 

Merkez nokta ayarlamak biraz zordur, ancak iyi yapıldığında gerçekten sağlam güzel bir görüntü üretilebilir.. Görüntünün odak noktası doğrudan görüntünün merkezine yerleştirilir ve bileşim noktası tüm diğer öğelere göre hiyerarşik olarak daha güçlüdür.

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

 

Yukarıdaki görüntümüz mükemmel bir şekilde simetrik değil, fakat yine de bir dengesi var. Çevresindeki bağlam daha düşük, fakat aynı yükseklikte, gözü görüntünün merkezine çekiyor.

 

 

4. Kuşbakışı

 

Yine merkez nokta ayarlayarak modelimize yukarıdan yani kuşbakışı bakıyoruz. Merkez noktadan dış kenarlara doğru tam orta noktayı bulun ve kameranızı yerleştirin. Böylelikle düzgün bir kuşbakışı açsı yakalayabilirsiniz. Merkez olması sebebi ile modeliniz direkt olarak dikkat çekecektir.

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

 

Yukarıdaki görüntümüzde tam olarak simetrik olmasada yine de dengeyi sağlamış görünüyor.. Çevresindeki objelere ve modellere göre dikkat oranı oldukça yüksek.

 

5. Bırakın Doğa Hakim Olsun

 


Bazı durumlarda, mimari ve bağlam ilgisi daha azdır. Bu durumlarda, ufuk çizgisini çok düşük hareket ettirilerek gökyüzüne çok sayıda görüntü taşınması sağlanır. Aynı durum, manzarayı oynatıp görüntüyü en aza indiren görüntüdeki ufuk çizgisini yüksek tutan yer düzlemi ile de yapılabilir. 

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

Peyzaj ve gökyüzünün bu görüntüde, mimariye bir arka plan hareketi açısından çok önemli bir rolü vardır.

 

 

6. Orta Kesit

 


Bazen yaklaştığınız görüntüyü ortadan eşit iki parçaya bölerek objemizin dikkat çekmesini sağlamak mümkün. Herzaman olmasada büyük oranda iyi sonuç verecektir. Dikkat çekmesini istediğiniz objenizi ikiye ayırdığınız alanlardan herhangi birine yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları 

 

Özellikle yüksek binalarda kameramızın optik ayarlarını yakınlaştırarak aldığınız görsellerde sonuçlar sizi şaşırtacak derecede güzel olacaktır.

 

 

7. Klavuz Çizgilerini Takip Edin

 

Gökyüzüne doğru baktığınızda yüksek binaları kadrajımıza almak istiyorsak yine orta noktadan düz bir çizgi çizerek 2 parçaya bölüyoruz. Sağ veya sola nesneleri yerleştirdikten sonra eğimler birbirine paralel olduğu anda render almaya hazırız demektir.

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları 

Bu tür perspektif açılarda kaçış noktaları resmin biraz dışından bağlanmaktadır. Uzak ve bu tür yapılarda sonuç aksi tasarımlar olmadığı sürece güzel olacaktır.

 

 

 

8. Sadece Samimi Olun

 

Çoğu zaman, görüntüler, tasarımla ilgili birden fazla öyküyü anlatarak çok fazla hedefi ele almaya çalışır. Bu durum malesef daha zayıf görüntü oluşmasına yol açar, çünkü odaklanma, kompozisyonun daha iyi olduğu ya da duygusal olarak daha iyi bağlandığı bir görünümü seçmek yerine kutuların kontrol edilmesi durumuna dönüşür. Biz bunu istemeyiz. Kamerayı mümkün olduğunca fazla obje ile doldurmak yerine , daha yakından hareket edin ve tek bir fikre odaklanmanız sonucu olumlu etkileyecektir.

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları 

Tasarım unsuruna odaklandığınızda nelerin dikkat çektiği aşikar hale gelecektir. Görselde açı tamamen duygusal yapılandırma ile ayarlandığında da sıcak görüntüler yakalamanız mümkündür.

 

 

9. Dikeylerin Düzeltilmesi - Doğru Perspektif

 

Pek çoğu olmasa da, genelde mimari fotoğrafçılar bu sistemi izler çünkü mimarinin daha doğru bir şekilde temsil edildiği düşünülür. Kompozisyona uygulamak basittir ve başka bir düzey özellik katmaktadır. Bu ayar genellikle göz seviyesinde ve alçak kuşbakışı görünümlerinde yapılır. Ayrıca, gökdelenler gibi yüksek binalara sahip görüntüler genellikle dikeyleri düzeltilmelidir.

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları 

 

Yukarıdaki gibi göz seviyesindeki çekimler için, genellikle dikey çizgiler, kameranın ufuktan baktığı kadar yakınlaşır (sola veya sağa).

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları

 

 

Yukarıdaki görüntü düzeltilmiş dikey çizgileri göstermektedir. Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Genellikle 3D model yazılımımı (3Ds Max), bu sorunu çözen bir işlem oluşturmadan önce "İki Kaçışlı Perspektif" olarak ayarlıyoruz. Ancak, görüntü zaten oluşturulmuş ve düzenlenmişse, düzeltmeyi Photoshop'ta yapabilirsiniz. Bu konuyu anlatan bir eğitimimizde mevcutta bulunmaktadır göz atabilirsiniz.

 

 

 

10. Asla Dev Olmayın

 

Görüntü oluşturmayı ve göz hizasını görecekseniz, görüntüleyiciyi o alanda olma deneyimine daha iyi bağlamak için kamera yüksekliğini yerden yaklaşık 170 cm yukarıya ayarlayın. İnsanlar çoğu zaman zemin düzlemini daha iyi görmek istediklerini rasyonel hale getirirler, böylece kamerayı 180 cm, 200 cm, 220 cm, vb. yüksekliğe çıkarırlar. Ancak, bu durum garip ve rahatsız edici bir kompozisyon yaratır. Aşırı eğimli alanlar ile uğraşırken veya teras, balkon gibi biryerde ayakta durursanız bu kural biraz bozulur.

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları 

 

 

Yukarıdaki görüntünün kamerası zeminden 350 cm yukarıda ayarlanır. Kameranın bir balkon üzerine yerleştirilip yerleştirilmediğini, veya bir dev tarafından tutulduğu veya alçak uçan bir dron tarafından alındığını söylemek gerekir. Niyeti göz seviyesine düşürerek 165 cm veya 180 cm'ye kadar yükselterek netleştirmek önemlidir.

 

 

 

Mimari Perspektifler & Kamera Açıları 

Burada kamera 170 cm olarak ayarlanmış ve insanlar arasındaki alanda daha iyi olma hissi veriyor.

 

 

Bir görüntü oluştururken, bunaltıcı hissiyat verecek okadar çok şey vardırki bunları es geçmemek gerekir.. Yukarıdakiler gibi kompozisyonla ilgili eğitimimiz umarım bir fikir sahibi olmanızı sağlamıştır, Bu da tabiki düşünce sürecini kolaylaştırır ve ilk kamera kurulumunu hızlandıracaktır.

 

 

Görsellerin Sıralı Videosu...



Videomuzda sadece görselleri verdik, açıklamaları yukardaki yazımızdan takip etmelisiniz. Yeni bir fikir geldiğinde güncelleme yapmaya çalışıyoruz. Bu kamera açılarını kolaylıkla izleyerek öğrenebilirsiniz...

 

 



 

 

0 Yapılan Yorum...

 

 


1
>>

 


 
  Yorum yapabilmek için lütfen GİRİŞ yapmanız.

Sadece kullanıcılarımız yorum yapabilmektedir. Sizde giriş yaparak yorum yapabilir diğer kullanıcılarımızla iletişimde bulunabilirsiniz....

 



 


Salih EFE / Arc. 3D Artist
İçinizdeki tasarımsal seslere kulak verin. İçinizden geçen renkleri kullanın... İçinizin rengini gözünüzle görün...
Interior & Exterior Visual Designer - TURKEY


Iç Mimar EFE / Instagram
Proje & Uygulamalarimizi ayrica Egitim Yazilarimizi instagram kisisel instagram adresimden takip edebilirsiniz...

  Instagram adresim için tiklayin...
Iç Mimar - Egitmen - CG Artist / TURKEY


Emre ALKAÇ / Tasarımcı
Yazarız uzaktan uzağa yine , sen de işe yaramadınya be doktor, yine baş başayız ilkyardım cümlelerimle...
Yüksek Grafiker & Tasarımı- TURKEY


Salih EFE / 3D Artist
Tasarım yapmak isterseniz , gözlerinizi kapatın... Eğer gözlerinizi kapattığınızda renkleri görebiliyorsanız, kollarınızı sıvayabilirsiniz...
Interior & Exterior Visual Designer - TURKEY


Emre ALKAÇ / Tasarımcı
Sen, sen olmaktan çıktığın an sen olan seni bulur…
Yüksek Grafiker & Tasarımı- TURKEY

 

EK LİNKLERİMİZ...


 

 


Biz Kimiz?

 

Bizler Kim miyiz? Eğitimci, Felsefi Düşünür, Gerçekçi Takım, Bizler Sanatçıyız Yaratıcı Chief'leriz...

Devam...




Hizmet Sözlesmesi

 

Pixel Art CHIEF Hizmet Sözlesmemizde bulunan Hizmet Sartlari, Gizlilik Politikasi, Güvenilirlik ve Felsefemizi asagidaki linklerden okuyabilir. Hakkimizda bilgiye sahip olabilirsiniz.

Devam...


 


Art CHIEF Mimari


Art CHIEF olarak; proje gelistirme ve yönetme, modern yapilanma konusunda uluslararasi anlamda kurumsallasmis bir kurulus olma yolunda ilerlemeyi hedeflemekteyiz...

Devam...


• İç Mimari Proje & Uygulamalar

• Mimari Proje & Uygulamalar



İletişim



Pixel Art CHIEF'e günün dilediğiniz zamanı mesaj veya e-Mail gönderebilir, mesai saatleri içerisinde arayabilirsiniz...

Karapınar Mah. 1172 Sk. No:8/A
Çankaya / ANKARA / TURKEY
+90 (537) 477 6 460
info@pixelartchief.com
pixelartchief.com






 

Designed By Elcesa © 2015 - All Right Reserved